Competiție: Cunoașteri în dialog – știință, ficțiune, cotidian

[English version]

Literature adds to reality, it does not simply describe it. It enriches the necessary competencies that daily life requires and provides; and in this respect, it irrigates the deserts that our lives have already become.

C. S. Lewis

Școala Doctorală de Sociologie a Universității din București vă propune o competiție amicală privind cunoașteri în dialog: științe sociale și umane, literatură, experiențe cotidiene.

____________

Intră în competiție: comentarii proprii de 2-4 pagini (maximum 2000 de cuvinte) scrise pe marginea unor fragmente de literatură (ficțiune) ale unor autori preferați;

Participanți: doctoranzi și absolvenți recenți ai studiilor doctorale în științe sociale și umane (sept. 2009 –feb. 2012);

Data limită: 17 februarie 2012;

Premii: decontul taxei de înscriere într-o asociație profesională internațională la alegere, din domeniul socio-uman; deconturile se vor realiza în limita a 160 lei. Găsiți aici o listă orientativă de asociații din științele sociale (alte propuneri sunt binevenite);

- 10 premii pentru doctoranzi;

-10 premii pentru absolvenții studiilor doctorale din 2009-2012;

____________

Științele sociale și umane își afirmă uneori puterea explicativă prin distanțare de cunoașterea comună și alte forme de cunoaștere, precum literatura. Totuși, experiența cotidiană, așa cum este ea trăită, familiară și nu neapărat înțeleasă, reprezintă o resursă utilizată tacit în cercetările științifice. De asemenea, literatura este prilej de înțelegere și sursă de inspirație, atât în cercetare cât și altminteri în viață. Cum intră în dialog sau în competiție aceste feluri de cunoaștere?

Vă invităm să trimiteți scurte comentarii (de 2-4 pagini) pe marginea unor fragmente de ficțiune ale unor autori preferați, privind felul de cunoaștere pe care îl produce creația literară, în relație cu cunoașterea științifică din disciplinele socio-umane și cu cunoașterea noastră cotidiană. Atașați la comentariu fragmentul literar discutat (scanat sau în alt format digital). Vă propunem următoarele întrebări:

-       Cu ce autori și texte științifice intră în legătură fragmentul de literatură propus? Care sunt conceptele sau teoriile care caută să dea seamă de aceeași tematică a vieții umane și sociale?

-       Ce feluri de cunoaștere sunt proprii ficțiunii, în comparație cu cunoașterea științifică și cu cunoașterea cotidiană ?

-       Când și cum putem invoca astfel de modalități de cunoaștere, literară sau cotidiană, în cercetare sau în alte activități academice și profesionale?

Așteptăm contribuțiile dvs. la adresa punct.ochit@sas.unibuc.ro până la data de 17 februarie 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>